Piątkowe Inspiracje - Pierogi z kaszą jaglaną, rodzynkami i musem truskawkowym

Dzisiaj pierogi na słodko, z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko, z dodatkiem cukru waniliowego, rodzynek, z pysznym musem truskawkowym - ja używałam swoich truskawek mrożonych, które przed zamrożeniem zmiksowałam, ale można użyć innych owoców lub słodkiej śmietanki. Dzieci zajadały się bardzo, szczególnie takimi ciepłymi, wyjętymi prosto z wody.


1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki rodzynek
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru (lub miodu)
mąka
sól
ciepła woda
olej
truskawki





Kaszę, rodzynki, cukier i ew. miód wymieszać. 

Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.

Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały.

Truskawki rozmrozić (jeśli mamy mrożone) i zmiksować. Gorące pierogi polać musem owocowym. Smacznego!








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger