Zupa cebulowa

Nasza wersja zupy cebulowej - zupa krem z ziemniakami gotowana na wywarze z wędzonego żeberka. Nieco inna niż popularna zupa cebulowa zapiekana z żółtym serem i grzanką na wierzchu. Wilczkowa rodzinka nie przepada za jedzeniem cebuli w piórkach stąd miksowanie było konieczne :) Rozgrzewająca, o bardzo fajnym smaku karmelizowanej cebuli. Zapraszam!


1 kg cebuli
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła (u nas margaryna bezmleczna)
1,5 litra bulionu (u nas wywar z wędzonego żeberka)
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
tymianek
3 ziemniaki
ser żółty do posypania (opcjonalnie)


Z żeberka, liści laurowych, ziela angielskiego ugotować ok. półtora litra wywaru.

Cebulę posiekać w piórka. W dużym i szerokim garnku roztopić 2 łyżki masła. Dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie skarmelizowana (lekko brązowa). Pod koniec smażenia dodać pokrojone ząbki czosnku.

Gorący bulion wlać do garnka z cebulą i gotować jeszcze ok. pół godziny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Ziemniaki ugotować w oddzielnym garnku, pokroić w kostkę. Zupę podawać gorącą , posypaną żółtym serem z ziemniakami (lub nie, według uznania).

U nas z dodatkiem serka topionego - dla młodszego dziecka

i bez serka - dla alergika


8 komentarzy:

  1. Moje nie lubią za to sera żółtego, więc też modyfikowałam przepis na cebulową. W sumie robię podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie rozgrzewająca na zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo. Lubimy wszelkie zupy szczególnie w okresie jesienno-zimowym

      Usuń
  3. Uwielbiam zupę cebulową. Już od jakiegoś czasu za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z tego przepisu jest REWELACYJNA !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger