Gulasz wieprzowy z selerem naciowym

Pyszny, sycący o delikatnym selerowo - pomidorowym smaku. Pomysł na gulasz wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera (część wykorzystałam do surówki z selera naciowego). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli poddusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :)


0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka)
10 dag. rodzynek
2 duże pomidory
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej (do smażenia)
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
papryka słodka
koperek lub natka pietruszki



Łopatkę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Zostawić w lodówce na około 1 godzinę.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, łodygi selera pozbawić włókien i pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. 

Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Cebulę podsmażyć, pod koniec smażenia dodać czosnek i dodać do mięsa. Dodać również pokrojone pomidory, seler i rodzynki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku. 

W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki po wierzchu. 


Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

Pyszne kawałki selera, mniam...


2 komentarze:

  1. Ale mi narobilas smaka! Bardzo tesknie za domowym, polskim jedzonkiem...
    Ten gulasz wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) jest też bardzo prosty w przygotowaniu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger