Kopiec Kreta

Kopiec kreta powstał specjalnie dla Męża z okazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu, brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej.



Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj)

Masa śmietankowa:
500 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
pół tabliczki czekolady deserowej

puszka brzoskwiń

Upiec i wystudzić biszkopt czekoladowy. W biszkopcie wydrążyć środek. W środku układać połówki brzoskwiń (można je podzielić na mniejsze cząstki, ja kładłam całe połówki).

Przygotować masę - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę i wymieszać dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać.

Masę wyłożyć na brzoskwinie w miarę szybko, bo żelatyna będzie zastygać. Uformować z masy górkę (kopiec). Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.

Kopiec kreta przechowywać w lodówce. Smacznego!

Tutaj jeszcze przed pokrojeniem

Przekrój ciastka - brzoskwinie z boku się schowały :)

Posypka na wierzchu

14 komentarzy:

  1. Przyznam się szczerze, że nigdy nie jadłam tego ciasta. Kojarzy mi się tylko opcja z reklamy znanego producenta wypieków :) WOW, że sama wyczarowałaś to cudo, myślę że na kolejną okazję i ja poszaleję. Wczoraj zmajstrowałam muffiny z budyniem czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki trochę kopiec kreta, uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale :)
    Wieki całe już tego ciasta nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabym sobie upiec z okazji jutrzejszych urodzin :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger