Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami

Starsze dziecko bardzo lubi "kurczaczka" więc dzisiaj danie specjalnie dla niego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami.

4 udka z kurczaka
kilka ząbków czosnku
2 gruszki
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra
tymianek
bazylia
rozmaryn


Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Ząbki czosnku pokroić, gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami.

Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła.

Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika

Nasza propozycja obiadowa - z ziemniakami i kiszonymi ogórkami


7 komentarzy:

  1. Mam tysiące gruszek. Robię! :)

    http://joannaatakuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak wpływają gruszki na smak kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im bardziej soczyste gruszki tym mięso słodsze, ale nie za mocno, delikatnie tak. Radzę spróbować :)

      Usuń
  3. Fajne :) Lubie takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię takie "inne" niestandardowe dodatki :)

      Usuń
  4. Robię podobnego kurczaka, ale nie z gruszkami :)
    Chętnie bym spróbowała gruszek tak upieczonych i mięsa tak dosmaczonego nutą gruszkową.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger