Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce

Kolejne klasyczne danie w naszej kuchni to dorsz smażony w panierce. Najczęściej kupujemy dorsza, bo nie jest nasączony wodą i lodem jak inne ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię kotlety rybne, dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam!


2 filety z dorsza
2 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia


Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na ok. pół godziny do lodówki.

Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Usmażone kawałki ryby, mniam :)

Pyszna panierka i jeszcze pyszniejsze wnętrze

Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z selera naciowego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger