Kurczak w sosie pomidorowym z curry

Nasze kolejne danie obiadowe to pyszny kurczak w sosie pomidorowym z curry. W zasadzie kawałki kurczaka, bo użyłam udek, można z powodzeniem użyć piersi z kurczaka, ale wydaje mi się, że udka są smaczniejsze i bardziej soczyste. Bardzo smaczne, dodatek curry powoduje, że smak pomidorów zostaje lekko przełamany orientalną nutą. Można pokusić się o dodanie odrobiny chili lub kolendry - to już kwesta gustu. Nam bardzo posmakował sos pomidorowy z curry.


4 udka z kurczaka

Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki keczupu
3 łyżki oleju
3 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli


Składniki sosu wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły.

Udka z kurczaka podzielić na mniejsze części (na pół), zalać sosem i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Następnego dnia wyłożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 1 - 1,5 godz. w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus.



Kurczak w sosie pomidorowym z curry zamarynowany, przed włożeniem do piekarnika

Nasza propozycja podania - z ziemniakami i ogórkami po żydowsku

Pysznie podpieczona skórka i delikatny, rozpływający się w ustach środek


8 komentarzy:

  1. o matko jak to pysznie wygląda :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje też przepysznie, zwłaszcza jak się całą noc marynuje w lodówce

      Usuń
  2. Ja akurat mięsa nie jem, ale pomysł na sos pomidorowy z curry pewnie kiedyś wykorzystam <|:^)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sos jest bardzo smaczny, następnym razem dodam do niego tłuczonej kolendry, będzie bardziej orientalny

      Usuń
  3. Pysznie i aromatycznie :) Podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger