Rosół z indyka

Często gotuję rosół,bo dla mnie to taka "szybka" zupa. Wrzucam wszystko do garnka - mięso i warzywa, zalewam zimną wodą i rosół sam się gotuje przez kilka godzin. Potem tylko doprawiam, gotuję makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas rosół z królika, jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował.

1 golonka z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
0,5 selera
sól
pieprz czarny
szczypta lubczyku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego


Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć powstałe "szumy", zmniejszyć ogień i gotować ok 3-4 godzin na wolnym ogniu. Dodać ziele i listek i podpieczoną cebulę. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, lubczykiem. Gorący rosół z indyka podawać z makaronem.

Wersja bez mięsa

...i z mięsem z indyka


8 komentarzy:

  1. Mięso w rosole to zdecydowanie moja ulubiona jego część:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to mięsko jest bardzo delikatne i zdrowsze niż ze sklepowego kurczaka :)

      Usuń
  2. Z indyka jeszcze rosołu nie robiłam. Ale może najwyższy czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam własnie na golonce albo skrzydełku (a raczej skrzydle, bo są one ogromne)

      Usuń
  3. Uwielbiam zupy. Mięsne ok, ale królika, pomimo, że bardzo zdrowy, nie dam rady spróbować. Mój syn miał pięknego króliczka. Mam blokadę. Sama rozumiesz? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem doskonale. Z kolei moja mama mówi, że nie lubi pasztetu z królika, bo czuje futerko w ustach :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger