Kapuśniak na wędzonym żeberku

Zaczyna się robić chłodniej więc trzeba się skutecznie rozgrzewać. Dla mnie takim najprostszym sposobem jest zjedzenie gorącej zupy. Staram się, by zupa była w domu codziennie. Jest dobra nie tylko na obiad, ale i na podwieczorek, czasem dla Taty na śniadanie przed wyjściem do pracy.
1 duże wędzone żeberko
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
4 ziemniaki
1 cebula
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek
kminek mielony
liść laurowy 
ziele angielskie


Żeberko umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zagotować.

Kapustę opłukać dokładnie, posiekać na drobno i wrzucić do gotującego się żeberka. 

Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podusić chwilkę i dorzucić do kapuśniaku. 

Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem do smaku. Żeberko można obrać z kości i mięsko wrzucić do zupy. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Kocham kapuśniak, ale jeszcze nigdy nie próbowałam na żeberku! Wygląda przepysznie! Jak długo trwa przyrządzenie takiej zupki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około godziny gotowałam sam wywar z żeberka, potem gotujemy na wolnym ogniu kapustę i warzywa aż zmiękną, jak już są miękkie to doprawiamy do smaku. Mniej więcej 2-3 godziny

      Usuń
  2. Kapuśniaczek na jesień jest dobry, ale tego żeberka u siebie to raczej nie uwzględnię;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :) to żeberko ze zdjęcia można spokojnie wyjąć, na nim ugotować sam wywar, zupka jest wtedy smaczniejsza i taka aromatyczna, szczególnie na drugi dzień

      Usuń
  3. nooo! prawdziwa kwaśnica na wędzonce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi to najbardziej smakuje kolejnego dnia jak smaki się przegryzą. Wtedy sama potrafię zjeść pół garnka na raz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger