Ciastka jesienne róże

Pyszne i bardzo efektowne ciastka w kształcie róży. Były już muffinki szarlotkowe, dzisiaj również jesienna propozycja jabłkowa z nutką cynamonu. Przepis przyniósł nam Tata któregoś dnia po powrocie z pracy. I dziś od rana trwało przygotowywanie produktów i wstępna obróbka jabłek. W międzyczasie okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.

3 - 4 jabłka
2 opakowania ciasta francuskiego
dżem (np. z mirabelek)
cynamon
3 szklanki wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
cukier puder do posypania


Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki.

Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić.

Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować,  aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem.

Na pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone półplasterki jabłek. Pasek zawinąć i zwijać razem z jabłkami nadając kształt róży.

Każdą różę włożyć do papilotki i foremki na mufinki. Wtedy róże będą miały ładny kształt.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.



Każdy pasek posmarować dżemem

Ułożyć jabłka...

zawinąć pasek od dołu i zwinąć pasek nadając kształt róży

Gotowe róże włożyć do foremek na muffinki

Gotowe róże po wyjęciu z piekarnika

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger